onsdag 27 augusti 2008

Kontaktnätverkets betydelse

Att allt man säger och tar sig för påverkar ens personliga varumärke hoppas jag redan har framgått och att man måste vakta sin tunga och noga tänka igenom varje handling innan man överför dem i praktiken numera är en självklarhet för många men det finns också de som inte reflekterat över detta. Som tidigare nämt, men är värt att upprepas, kan en ogenomtänkt och illa vald handling eller formulering förstöra oerhört mycket i en relation.
Det är också viktigt att visa alla sina vänskapsrelationer, kundrelationer m.fl. uppskattning och absolut inte ta någon för givet. För så fort man tar en relation för givet så tenderar den att under en väldigt kort tidsperiod upphöra.
Att ”odla” de nya relationerna man får genom livets gång är också oerhört viktigt, det är ofta lätt att träffa nya mäniskor men få människor håller kvar de nya kontakter de träffar. Det räcker ofta med ett sms, mejl eller ett samtal då och då för att visa att man minns personen och tänker på den då och då och även om den personen inte har haft en tanke på en själv väcks genast ett intresse eftersom människan gillar att visas uppskattning.
Vad känar man då på att känna människor? Jo, att känna människor innebär stora fördelar, eftersom man t.ex. kan dra nytta av deras kunnande och deras kontakter samtidigt som de känar på att dra nytta av ditt kunnande och dina kontakter, dvs att det uppstår en jämvikt varvid man har ett visst utbyte mellan varandra. Om man tar arbetsvärlden som ett exempel så går långt mer än hälften av alla arbeten till personer som har kontakter inom företagen i fråga, dvs att det är mycket enklare för en personen med kontakter att få ett arbete.
Detta innebär inte att man endast lär känna andra människor för att ha en fördel i karriärstegen, det finns en viss skillnad mellan yrkesrelationer och vänskapsrelationer.
Att vi söker oss till andra människor beror trots allt till största del på att vi vill ha någon som delar samma åsikter och värderingar och att vi på så sätt kan få ett rent vänskapsrelaterat utbyte med dessa personer.

Inga kommentarer: