lördag 9 augusti 2008

Allmänbildning

Att kunna finna diskussionesämnen och ta del i samtal är inte alltid det lättaste, och att leta fram det där gemensamma med någon okänd är ofta svårt. Det enda som hjälper i dessa situationer är allmänbildning. Att vara allmänbildad är en otrolig fördel i alla situationer eftersom man då kan ta del i samtal och diskussioner.
Att vara allmänbildad behöver inte innebära att man kan allt om allt och man behöver deffinitivt inte agera läslus 7 dagar i veckan, knepet bakom är snarare att hålla sig uppdaterad och ta del av andras kunskaper. Lyssna när någon har något intressant att säga, läs böcker, men framför allt, håll dig uppdaterad vad gäller nyheter. De flesta har något att säga när det gäller större händelser och nyheter, och detta kan ofta få igång många intressanta och givande diskussioner.
Nyhetsrelaterade kunskaper fungerar otroligt bra vid diskussioner med t.ex. kollegorna men är kanske inte det första man tar upp vid baren eller dejten. Här blir det ännu svårare att finna gemensamma intressen och samtalsämnen där båda parter har något att tillföra och där samtalet inte blir för formellt och ointressant. Man vill istället bygga upp diskussionen på ett gemensamt intresse för att på så sätt komma varandra närmare, det handlar inte om att du själv ska sitta och prata om dina egena vardagsproblem, vilket utan tvekan framställer dig som självupptagen, utan istället få igång en diskussion som väcker motpartens intresse.
Här krävs allmänbildning. Att kunna ha något att tillägga och att kunna tillföra diskussionen något är ett måste för att kunna kalla det diskussion. Även om man inte kan så mycket om det specifika ämnet brukar man kunna dra nytta av sina andra kunskaper, åsikter och vardagssitutioner för att tillföra diskussionen intressanta frågor och svar och på så sätt hålla diskussionen vid liv. Genom att hela tiden ha något att kunna tillföra diskussionen ger en möjligheten att kunna leda diskussionen i den riktning man själv vill, alltså mot de ämnen där man känner sig mer bekväm.
Det allra viktigaste man måste ha i åtanke när man samtalar är att lyssna, alla vill nämligen prata och framföra sina åsikter och väldigt få vill lyssna på andras.

Prata är silver, tiga är guld!

Inga kommentarer: